ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ ΧΩΡΑ

Η Σχοινούσα είναι νησί των Κυκλάδων στο Νοτιοανατολικό τους σύμπλεγμα. Είναι το 27ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και το ένα από τα τέσσερα νησάκια που βρίσκονται δίπλα στη Νάξο.

Η Σχοινούσα αν και είναι ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, φαίνεται ότι μάλλον διατήρησε το όνομά της από την αρχαιότητα, αν δεχτούμε ότι προέρχεται από την αρχαία Εχινούσα. Αν πάλι δεχτούμε ότι το τοπωνύμιο Σχοινούσα προέρχεται από τις άφθονες σχοινιές, που ενδημούν στο νησί τότε υπάρχει μια φωνητική σύμπτωση, ανάμεσα στην αρχαία Εχινούσα και στη μεσαιωνική ονομασία Σχοινούσα, που ταυτίστηκε και διατηρήθηκε στο σημερινό όνομα Σχοινούσα.

Η Σχοινούσα κατοικούνταν από την αρχαιότητα. Τα ερείπια από οικισμούς σε διάφορα μέρη αποδεικνύουν μία αδιάλειπτη παρουσία κατοίκων πάνω στο νησί. Σήμερα ο πληθυσμός βρίσκεται σε δύο χωριά: Στη Χώρα (Παναγία) και στη Μεσσαριά.

  • Η Χώρα (Παναγία): βρίσκεται σε υψόμετρο 70 μέτρα στο μέσο περίπου της Σχοινούσας. Έχει άμεση και κοντινή πρόσβαση προς τρεις ωραιότατους όρμους.
  • Η Μεσσαριά: βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού, σε υψόμετρο 50 μέτρα προς τα βόρεια της Σχοινούσας με αυτοκινητόδρομο και από τις δύο αγκάλες.

Το σχήμα της είναι ιδιαίτερο, με πάρα πολλούς όρμους και μικρές χερσονήσους. Το μεγαλύτερο ύψος του νησιού είναι στο λόφο Βάρδιες, με υψόμετρο 133 μέτρα. Το έδαφος της είναι ομαλό. Ομαλές πλαγιές, ομαλοί λόφοι και μικρές κοιλάδες. Αποτελείται από σχιστόλιθους, ασβεστόλιθους και ψαμμίτες. Το έδαφος της είναι εύφορο και καλλιεργείται σχεδόν ολόκληρο.
Μπροστά στο ορεινό όρμο της Νάξου, οι χαμηλοί λόφοι της Σχοινούσας αποτελούν, με την απλότητά τους, τον αντίθετο τόνο στην περιοχή.

Απαλές γραμμές που σβήνουν μέσα στην θάλασσα και σχηματίζουν πολλούς όρμους και ορμίσκους συγκριτικά με τη μικρή έκταση της Σχοινούσας.

      untitled.png
 
                 aegean_cuisine_tuv.png